HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Nem mondható váratlannak, hogy a németországi médiumok és a kormány által fokozatosan és biztosan propagandagépezetté alakított hazai közmédia igencsak eltérően számolt be arról mit is mondott Angela Merkel Budapesten.

tv.jpg

A német médiumok kiemelték Merkel kritikáit Orbánnal és a magyar kormánnyal szemben, melyekből akadt bőven. Írtak arról például, hogy Merkel szerint Orbánnak nagyobb nyíltságot kellene tanúsítana bírálóival szemben, hogy Merkel szóba hozta Orbán hírhedten autoriter kormányzási módszereit, hogy Orbán "kővé vált arccal" hallgatta Merkel kritikáit.

Ehhez képest a köztévében Merkel egyik legérdekesebb megjegyzése, miszerint "Nem tud mit kezdeni" az illiberális demokrácia" kifejezéssel, helyet sem kapott. Ehelyett megtudhattuk, hogy mit gondol a német és magyar kormányfő Ukrajnáról, hogy Merkelt díszdoktorrá avatták, és meghallgathattuk Gulyás Gergely elmélkedését arról, hogy Merkel tulajdonképpen nem kritizálta Orbánt és elismerésből látogatott Magyarországra.

Egy másik valóságból jelentjük

A köztévé esetében persze ez gyakorlatilag már szót sem érdemel - az egyszerű elhallgatás, ferdítés az állami médiában szinte már mindennapi gyakorlat. A köztévénél rendszeresen fordulnak elő olyan esetek, amikor bizonyos kellemetlen embereket tüntetnek el egy adott felvételről, „elfelejtenek” beszámolni tízezres kormányellenes tüntetésekről, vagy valamiért éppen egy ügyben csak az egyik oldal (a kormányé, Fideszé) érvényesül.

Ez pedig igen nagy probléma – olyannyira hozzászokhattunk ahhoz, hogy azok a médiumok, amelyeknek egyébként nagyon is fontos szerep jutna a lakosság tájékoztatásában, gyakorlatilag rendszeresen állítanak valótlanságokat, kozmetikázzák a valóságot, hogy ez már az ingerküszöböt sem éri el, csak legyintünk rá.

Pedig a sajtószabadságnak nem csak a független médiumok szabadsága a része. Egy olyan országban, ahol az állam ilyen nyíltan propagandagépezetet épít, méghozzá ideológiai alapon, és az állami médiában nem csak a kritikus, de még a nem eléggé lelkesen együttműködő munkásokat is kipurgálják, nem beszélhetünk a sajtó valódi szabadságáról. Még akkor sem tehetnénk, ha minden más médium zavartalanul működhetne – de ez sem állja meg a helyét.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr857136701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása