HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Február 24-én, kedden került aláírásra az a csatlakozási dokumentum, melynek értelmében Magyarország nem sokára az Európai Űrügynökség teljes jogú tagjává válik.

Így igen jelentős, eddig zárva lévő kapuk nyílhatnak meg mindazok előtt, akik hazánkban élő kutatóként eddig kénytelenek voltak külföldön tartózkodni ahhoz, hogy részt vehessenek az ESA munkájában.

A tagság persze nem olcsó. Az éves tagdíj nagyjából 1,8 milliárd forint, ellenben érdemes tudni, hogy ezt az összeget az első években szinte teljes egészében visszaküldi az ESA az adott tagországnak, s az összeget kötelezően a hazai kutatások támogatására kell fordítani. Így közelebb kerülhetnek a kutatáshoz mindazok, akik érdekeltek hazánkban az űrtudományában.

Dr. Almár Iván, a Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézet professor emeritus űrkutató-csillagásza úgy véli, hogy a hazai, űrkutatásban érdekelt vállalkozások minden bizonnyal remekül élhetnek majd a lehetőséggel.
Elmondta, hogy a teljes jogú tagsággal valóban rengeteg kapu megnyílik majd, így például részt vehetünk a Nemzetközi Űrálommás vonatkozó projektjeiben, amiképpen az űrutazással kapcsolatos programokban is.

Az 1,8 milliárd forintos éves összeg, mely tehát eleinte a hazai kutatásokra fordítható, természetesen jelképesnek mondható, hiszen az űrkutatás jelenleg a világ legköltségesebb tudománya, így igazán jelentős oktatási és kutatási támogatásra nem lesz elég a pénz. Az állam segítségére is szükség lesz, de a remények szerint majd egyre többen kapnak kedvet az űrkutatásban való részvételre, ha a közvetlen kapcsolat létrejön.
Így talán nem lesz szükség arra, hogy a magyar űrkutatók egyelőre maroknyi serege külföldön kényszerüljön élni ahhoz, hogy releváns munkát tudjon végezni.

A legjelentősebb eredmény az lehet majd, hogy a magyar kezdeményezésű űrkutatási elgondolásokat jelentős figyelemmel kíséri majd az ESA, s az ígéretes kutatásokat egész biztosan projektmegbízások követik majd.
A szorosan ide köthető magyar mérnökképzés világszerte komoly tiszteletnek és megbecsülésnek örvend, így a témakör iránt érdeklődő mérnökök és mérnöki vállalkozások számára is rendkívül jelentős időszak veszi kezdetét a közeljövőben.

 

civilhetes.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr317213021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása