HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

A legújabb sajtóértesülések szerint 2016-tól számos olyan szak megszűnhet a felsőoktatásban, mely jelenleg komoly népszerűségnek örvend a hallhatók és a jövő egyetemistáinak, főiskolásainak körében.

Ezek közül az egyik a kommunikáció, mely az új államtitkári tervezet szerint kizárólag a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen lesz ezután felvehető.

A stratégia neve: „Fokozatváltás a felsőoktatásban.” Egyik leglényegesebb, tervezett intézkedése volna, hogy a jelenleg működő képzések 15%-át megszüntetnék, fizetőssé tennék, vagy beolvasztanák egyéb képzésekbe, A felsorolt megoldások aránya a 15%-on beül egyelőre ismeretlen. Sokan azt rebesgetik, hogy a kormány a Magyarországon elérhető képzések egészének 15%-át megszüntetné, hiszen – amint az Oktatásügyi Minisztérium vélekedik – bizonyos szakok hatalmas túlképzést generálnak a munkaerőpiacon, ami sem az anyagi támogatásokat illetően, sem a nemzetgazdaság tekintetében nem fenntartható.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola azt nyilatkozta, hogy mindent megtesznek népszerű szakjaik megmentéséért.
Persze nyilvánvaló, hogy az egyes intézmények is csupán a rendeletben meghatározott keretszámok és szabályok figyelembe vételével hozhatnak döntéseket.

Úgy tűnik, hogy a kormány a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen igyekszik összpontosítani a hazai médiaszakemberek képzését, ami akárhogy is nézzük, igen komoly mértékű arányeltolódást eredményezhet a képzések jellegére nézve. Hiszen senki sem gondolhatja komolyan, hogy az NKE képes lehet lefedni mindazon képzések sajátossága nyújtotta előnyöket, melyekkel mindez idáig az ország különféle egyetemeinek szakjai szolgálták a tanulni vágyókat. Röviden: a kommunikáció és médiatudomány szakok a rendelet élesítését követően tökéletesen egysíkúvá válhatnak.
Ez nem azt jelenti, hogy az NKE tanszékeinek oktatói ne volnának releváns szakemberek, azonban egész biztos, hogy minél belterjesebb a képezés, annál szűkebb látókörű „szakembereket” termelhet majd az adott szak.

A felsőoktatásért felelős államtitkárság mostanáig nem reagált a témakört illető fontos kérdésekre, szerintük még tart az egyeztetés a szakok racionalizálásáról. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem cáfolja, hogy a jövőben csak ott lehetne újságírást tanulni.

 

civilhetes.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr327260927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása