HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Az Európai Bizottság egy március 12-i, csütörtöki közleményében bejelentette, hogy mélyreható vizsgálatot indítottak a Magyarországon tavaly bevezetett reklámadó ügyében.

Az uniós támogatások a reklámadó hatályos szabályzása közötti összhangot fogják vizsgálni.

Az Európai Unió azt szeretné kideríteni, hogy a reklámadó nem jelenthet-e aránytalanul nagy előnyt bizonyos vállalatok számára, köszönhetően annak, hogy az adókulcs 0% és 50% között van, így a mozgás és az eltérés óriási különbségeket szülhet.
A testület a vizsgálat idejére felszólította a kormányt, hogy inaktiválja a progresszív adókulcsot, hiszen addig, ameddig nem bizonyosodik be, hogy működése nem rúgja fel a versenyszabályokat,  nem engedhetik működni.
A vizsgálat a bizottság szerint nem jelenti azt, hogy a reklámadó magyarországi variánsa feltétlenül jogszabályba ütközne, azonban a teljes és mélyreható kivizsgálás ebben az ügyben elkerülhetetlen.

Jelen pillanatban két eljárás is folyik hazánkkal szemben az Európai Bizottság irányából, melyek egyike versenyjogi, míg a másik adójogi vonatkozású. Lázár János ennek kapcsán említette, hogy a kormány a reklámadó módosítását tervezi márciust követően.
Talán ráéreztek a dolog súlyára a kormányon belül is, hiszen egy esetleges szankció elkerülése igencsak közös érdekű célnak mondható, hiszen bizonyos uniós források megvonása láncreakciót indíthatna el.
Lázár arról is beszélt, hogy a bizottság döntése határozza meg a módosítás mértékét, amit azonban legkésőbb április végéig szeretnének elfogadni, majd eszközölni.

A bizottság elsősorban azzal indokolja a vizsgálatot, hogy határozott véleményük szerint az egyenlő versenyfeltételeket az Unión belül a médiapiacon is meg kell teremteni, illetve tiszteletben kell tartania annak elemeit valamennyi tagországnak.

A lényeg tehát, hogy egyetlen országban sem nyílhat lehetőség arra, hogy bizonyos cégek a médiában a többieknél nagyobb előnyre tehessenek szert az adókulcsok szabta „egyéni” határoknak köszönhetően.

 

(Fotó: parameter.sk)

 

civilhetes.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr567264759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása