HTML

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Friss topikok

Orbán Viktor – bár rendre hangoztatja elköteleződését az Európai Unió felé – sokszor tesz utalásokat arra nézve, hogy menne nekünk az EU nélkül is. A Jobbik kifejezetten azon a platformon van, hogy nem kell az Unió. De vajon mi lenne velünk, ha egyszer csak kilépnénk?

Magyarország Európai Uniós tagsága egy kissé emlékeztet arra a történelmi korszakra, amikor is István királyunk megalapította államunkat, létrehozva az egységes nemzetet, s nem éppen könnyű döntésének részeként csatlakozott ahhoz a vonulathoz, mely akkoriban, az 1000-es évek elején meghatározta Európát. Ez természetesen nem volt más, mint a kereszténység. Államvallásunkká lett az, ami nyugaton is államvallás, s mely egyben annak is jele, hogy István leteszi a "voksát" kelettel szemben a nyugat javára. Nehéz politikai döntés, melynek következményeképpen a fellázadó Koppánnyal és hadaival egy polgárháborúhoz hasonlóvá alakult helyzetben volt kénytelen leszámolni. Az eredmény nem más, mint jelenlétünk ténye mindmáig.

Ma egész egyszerűen nincs választásunk, s bár az Európai Unió sok esetben valóban nem méltányosan gondolkodik a kelet-európai országok megítélésével és értékelésével kapcsolatban, mégis a modern utat jelenti, melyhez kötelességünk Európa "végváraként" csatlakozni. Vannak és lesznek is viszályok, de a mindig alakuló, változó kelet a nyugattal szemben semmilyen szinten nem hagyna bennünket függetlenként élni. Sokan úgy vélik, hogy az Európai Unió is csupán korlátoz bennünket, de ők nem gondolnak bele abba, hogy mi lenne velünk, ha Moszkvából határoznák meg a forint árfolyamát. Tegyük hozzá, hogy azt egyébként már próbáltuk és nem igazán vált be...

Ha kilépnénk az Unióból, a szövetséges országok első döntései közé tartozna, hogy kollektíve megszakítanának velünk bizonyos kereskedelmi kapcsolatokat. Itt van példaképpen a gáz kérdése. Jelen pillanatban Uniós tagállamként vásároljuk a gázt Oroszországból, ami bizonyos korlátok közé szorítja az eladó felet. Nos, ez teljességében megszűnne, ha kilépnénk, s Oroszország bárhogyan dönthetne. Akármit kérhetne tőlünk a gáz fejében, hiszen máshonnan nem tudnánk földgázhoz jutni, ami ellenben létszükségletünk.

Az Unió nélkül nincs utunk, hiszen ez a kitaposott ösvény 1000 éve meghatározza helyünket a kontinensen. Az eszmék szintjén megpróbálhatnánk szakítani vele, de a gyakorlatban ez egyrészt lehetetlen, másrészt a szándék egyenlő volna egy szerény hadüzenettel, melynek lehetséges forgatókönyvével kapcsoltban nem különösebben lényeges részletekbe bocsátkozni.

 

(Címlap: Forrás: 444.hu)

civilhetes.net

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr547578080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez egy nagyon kishitű post, bár tiszteletet érdemlően visszafogott.
"De vajon mi lenne velünk, ha egyszer csak kilépnénk?"
- Némi rendezgetődés után cirka semmi különös. Úgy élnénk, mint belépés nélkül, de már bemutattunk néhány akciót, ami megkérdőjelezett bizonyos dogmákat.

Az István-Koppány témakörhöz: "Az eredmény nem más, mint jelenlétünk ténye mindmáig."
- Ez egy meglehetősen vitatható, és egyre inkább megingani látszó tankönyvszagú dogma. Fel kell idézni, hogy a magyaroknak a korhoz képest fejlett fegyverzete, jó stratégiája, és bátor lakossága volt. Aktuálisan kifejezhető úgy is, hogy a liberalizmus még nem volt feltalálva, tehát voltak értékrendek, amik meghatározták a nemzetet.

"Ma egész egyszerűen nincs választásunk, "
- Mindig van más választás. Fontos tudni, hogy az EU nemcsak az árfolyamot manipulálja, de még a bankjegyek nyomtatását is magának tartotta meg. Egy valódi szuverenitáshoz képest egy magyar kormány mozgástere halvány töredéke egy független állam lehetőségeihez képest. Moszkvából nem határoznák meg a forint értékét. Minek? Adnak gázt, mi adunk kaját, pont. Nem hepciáskodnak ostobaságokon, mint a kifli görbülete, meg a paradicsom pirosságindexe. A nyugatot kevésbé érdekli az eleség, mert ők tudnak csinálni is termelés helyett. Azon felül nekik kifizetődő, mert a mesterséges élelmiszerek hatásának köszönhetően jól megél a gyógyszeripar is, és nincs nagyon leterhelve a nyugdíjkassza.
A Moszkvával való szövetséget valóban próbáltuk, és abban a formában valóban nem jött be. De próbáltuk már a németekkel való együttműködést is (Hitler), sőt, valamilyen szinten (bécsi döntések) be is jött, de összességében az sem volt jó, viszont most mégis oda orientálódunk. De sorolhatnánk még az osztrákokat, törököket, mongolokat is. A korok változnak, szélesebb összefüggésekben kell gondolkodni.

"Jelen pillanatban Uniós tagállamként vásároljuk a gázt Oroszországból, ami bizonyos korlátok közé szorítja az eladó felet. Nos, ez teljességében megszűnne, ha kilépnénk, s Oroszország bárhogyan dönthetne. Akármit kérhetne tőlünk a gáz fejében, hiszen máshonnan nem tudnánk földgázhoz jutni, ami ellenben létszükségletünk."
- Tudható, hogy vszeg, ennivalót kérne. Ha kint lennénk, akkor nem kellene résztvennünk a kollektív embergóban, amin az USA profitál, és most mi is nyertesei lehetnénk az egész marhaságnak. Ide tartozik még, hogy a tények fényében nehéz eldönteni, hogy az EU vezetése ilyen korrupt, vagy ennyire mérhetetlenül ostoba. Továbbá szólnék a gázról, mint létszükségletről. Valójában a kényelmünk szükséglete. Sokkal kevésbé van rá szükségünk, mint pl. nyersolajra. A felhasználás módozatait egyesével pótolni lehet. Talán nem volna minden esetben annyira kényelmes, bár ez sem biztos, de nélkülözhetetlennek semmiképp sem nevezhető.

"Az Unió nélkül nincs utunk, hiszen ez a kitaposott ösvény 1000 éve meghatározza helyünket a kontinensen. "
- Valójában Európának mi vagyunk az egyik taposott ösvénye. Ez azt is meghatározza, hogy hol a helyünk, ha azt hisszük, hogy oda tartozunk. AZ lenne a feladatunk, hogy a magunk útját járjuk, miközben tiszteletben tartjuk más nemzetek más útját. Ezzel példát mutathatnánk tartásból önbecsülésből, tiszteletből, egymásmellettélésből. Na egy ilyen helyzet valóban követendő út lehetne, ennek az elvnek az érvényesülése ellen jött létre az EU. Én nem szívesen járok ezen az úton, mert jobb szerényebben önállóan, mint mások alamizsnáját lesve joblétért kuncsorogva műanyagban csillogva.
Az EU-t vagy meg tudjuk változtatni vagy szét fog esni.
@maxval bircaman felelős szerkesztő: Igen, mi tudjuk, hogy Magyarország fontos választás elé tette az EU-t, csak sajnos az EU nem tudja.
@empoftla: Talán valóban így látszik, de a választás kényszere Mo nélkül is adott, csak épp úgy alakult, hogy nekünk sikerült rámutatni.
süti beállítások módosítása