HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

Mindenki mutogat Oroszországra, Putyinra, nem is minden alap nélkül. Hiszen nem túl gyakori, hogy egy szomszéd ország egyszerűen kikanyarít a másikból egy darabot, csak úgy szó nélkül.

Nem igazán ezt a részét kívánom boncolgatni a témának, hiszen ezt jelenleg a világban több tízezren megteszik. Érdekesebbnek és tanulságosabbnak gondolom az utat, ami idáig vezetett, valamint annak következményeit, ha Ukrajna aláírja a szerződést az Unióval.

Oroszország-Ukrajna

A FÁK-vámrendszer

Az Ukrán és az orosz piac is része a FÁK-országok közös vámrendszerének, ami azt jelenti, hogy Oroszország vámhatárai az ukrán áruk vonatkozásában nem léteznek, Záhonytól Vlagyivosztokig vám szempontjából egységes rendszer működik a saját áruk vonatkozásában. Ez kellett ahhoz, hogy a Szovjetunió szétesése után ne essen szét az egykori birodalom gazdasági szerkezete, ne szűnjön meg a működőképessége. Elég csak arra gondolni, hogy az Antonov-gépeket Kijevben gyártják, az Iljusinok egy részét Taskentben, a sugárhajtóművek döntő hányadát pedig a Krímben. Gyakorlatilag az orosz katonai ipar jelentős része a határokon kívülre került, ezzel kockázatos helyzetbe hozva az otthon működő gyárakat.

Privatizáció

Oroszország és Ukrajna is hasonló utat választott a privatizációra.  Az állam kezében maradó vagyonon kívül, megengedte a szabadrablást, éppen ezért hatalmas oligarcha vagyonok jöttek létre mind a két országban, amelyek oligarchái sok tekintetben egybeolvadtak.

Elég csak a Dombass kontra Severstal felállást megnézni az acéliparban. Putyin rendszere és maga Putyin is függ az oligarchák helyzetétől. A rendszer egyik fontos eleme, hogy a jó cár és rossz bojárok rendszerében egyetlen megbízható pont van a jó cár, az őt szolgáló FSZB (KGB utódszervezete)!

A nép bízik benne, a bojárok félnek tőle. Ő viszont kellően paranoiás mind a néppel, mind pedig a bojárokkal szemben, akik jelen esetben az oligarchák! Egyenként hatalmasak, egymást korlátozzák, de alapvetően a törvényeken kívül élnek. Rájuk a törvények csak akkor vonatkoznak, ha a cár úgy akarja.

Az orosz olaj és gáz

Az orosz jólét vagy lét alapja az olaj és gáz. 75 $/hordó fölötti ára, mivel ennyi az önköltsége, 1$ árváltozás éves szinten 3 milliárd 862 millió $ bevételváltozást eredményez. Éppen ezért Oroszország nem engedhet meg magának semmi olyan konfliktust, ami az olaj vagy a gáz szabad áramlását gátolná, vagy árfolyamcsökkenést eredményezhet. Ezzel az egész szociális és katonai rendszer finanszírozása kerülne veszélybe. Putyin nem érdekelt a demokráciában és a közvetlen NATO és Unió szomszédságban. Ukrajnában csak olyan vezető kerülhet az élre, akit Putyin elfogad, vagy akiről meggyőzhető, hogy az oligarchikus társadalmat képes fenntartani.

Erre ma a legalkalmasabb Julia Timosenko, vélhetően Putyin őt választja és a nép is. A „forradalom” és vele együtt Ukrajna álmodott Uniós csatlakozása is szép lassan elmúlik, majd belátható időn belül újra megmutatja magát a forradalom. Nyugvás nincs csak csend lesz, megoldás nincs csak félelem, javulás nem lesz, csak stagnálás, a szegénység és nyomor köszönt rá. Kár érted Ukrajna!

 

http://civilhetes.hu/Oroszorszag-Ukrajna

Címkék: VÉLEMÉNY

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr855845769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása