HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

 Minél inkább haladunk előre az időben, s minél régebb óta élünk demokráciában, választásonként annál kevesebben megyünk el szavazni.

7138237_d7f97b099222aaf15095d6ec47a63733_wm.jpg

Mi a baj a magyar szavazóval? Vagy tegyük fel másképpen a kérdést: mi a baj a magyar pártokkal? Vagy úgy egyáltalán: mi a baj?

A Fidesz-KDNP tavalyi, fölényes győzelmének és a bal oldali pártok csúfondáros bukásba torkollott fejetlenségének elemzése során kiderült, hogy a magyar szavazóképes lakosság újfent megdöbbentően nagy hányada egész egyszerűen nem ment el szavazni.
A legutóbbi, február 4-i pártpreferencia-mérésen, mellyel különös módon egy időben készült el a Századvég és a Nézőpont is, kiderül, hogy ez a szám 33-34 százalék. Kijelenthetjük tehát, hogy a magyar szavazók közel egyharmada nem élt állampolgári jogával.
Hogyha valamiféle logikai linearitás uralkodik a választások kapcsán a részvételi arányra nézve, akkor 2026-ban lényegében néhány ezer ember fog csupán az urnákhoz járulni, a többiek pedig majd várják csendesen (vagy hangosan) az eredményeket. Esetleg hidegen hagyja majd őket az egész história.

A politikai pártok személyeken, arcokon, brandeken alapuló működése pillanatok alatt hozhat szinte bármilyen eredményt, s jelenleg úgy tűnik, hogy a jobboldalon hatékonyabb a PR tevékenység, mint a baloldalon. Foghatjuk a tőkére a jelenséget, de talán az sem volna több, mint demagógia. Támogatottság tekintetében magasan vezet a Fidesz. De mi a véleménye az említett 33 százaléknak? Elképzelhető, hogy a nap mint nap hangoztatott „nincs igazán, akire szavaznék” valóban elhatalmasodott és több lett, mint szkeptikus badarság. Talán a csalódottak vetítik előre a jövőt. De miben csalódtak? Vice versa: mire számítanak? Mire várnak a rendszerváltás óta?

Ha valaki egyszer pártpolitikai állástól valóban függetlenül meg tudná fogalmazni, hogy mi a baj velünk, magyar szavazókkal, a végén még önkritikát is gyakorolhatnánk a folyamatos csatározás helyett és beláthatnánk, hogy minden rendszerváltáshoz aktivitásra és gondolkodásra van szükség. Egyébként elveszünk a retorika útvesztőiben.

 

civilhetes.net

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr347148881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

In before the orbáning! :D
Ez csak egy ideig csökken, mondjuk hasra ütéssel 55-60%-ig, ők el fognak menni szavazni akkor is, ha hitler és sztálin között kell választani, ennyi.
@különvélemény2: És milyen jól teszik. Ugyanis az, aki szerint "butaság a fos és a szar közt választani", az maga is olyan buta, hogy nem tudja: vele is meg lesz etetve az egyik, ha választja, ha nem.

Szóval ennyi erővel el is mehet azt választani, amelyiknek magasabb a vitamin- és nyomelemtartalma.
Kedves posztoló!

Vajon hány éves lehetsz? 20-22? 30 alatt, az tuti, mert ha nem, akkor elég ostoba vagy. Egyszerűen az emberek nem érettek a demokráciára. azért az a 40 év szocializmus, az a rendszer megadta a kényelem lehetőségét, és persze nem volt máa választás sem. Az egész magyar társadalom eltunyult, majd az állam megment, majd a rendszer segít rajtam, majd a párt megoldja, és ha meg szólok, belém rúgnak! Nos, az elmúlt 25 év pont ennek a jegyében telt el, mindenki várja a messiást, ha megválasztottam, majd csinál valamit. De hogy én ugyan már mit tehetnék, mit számít amit csinálok!
Na amit főztünk, most esszük meg.
Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk!
@anyadmajma: Elméletnek nem rossz, de 2 dolog:

Egyrészt ahogy távolodunk a cocializmustól, nem egyre több lesz a szavazó, hanem egyre kevesebb (pedig mostanra már az a generáció is szavazhat, aki már nem látta a vörös csillagot a parlamenten).

Másrészt egy csomó régóta demokratikus, fejlett államban sem sokkal több a szavazó.

Sztem a lustaságon kívül a következő dolgok miatt nem mehetnek még szavazni az emberek:
1. akire szavaznék, úgyis nyer.
2. akire szavaznék, úgyis veszít.
3. nem értek hozzá, nem akarok hülyeséget dönteni.
"Minél inkább haladunk előre az időben, s minél régebb óta élünk demokráciában, választásonként annál kevesebben megyünk el szavazni."

Ezt alá tudod valamivel támasztani?
@J.László: És tényleg basszus, nem is kevesebb, max. 2002 óta van lefele trend. Én meg hogy elhittem, hogy így van és kész :)

stockportal.hu/wp-content/uploads/2014/04/Reszveteli_arany_1990-2014.jpg
@tralalala:
Én ott azt látom, hogy legutóbb átlagosnak nevezhető részvétel volt.

Ami szégyen, az az 1990-es 65-45%. Kelet-Németországban 1990-ben kb. 95% ment el szavazni.
süti beállítások módosítása