HTML

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Friss topikok

Induló sorozatunkkal az a szándékunk, hogy kedvet csináljuk olvasóinknak egy kis hazai vándorláshoz, hiszen bőségesen van még mit megismerni Magyarországból, s éppen ilyenek kisebb-nagyobb kiterjedésű, különleges élővilággal rendelkező nemzeti parkjaink is.

Első alkalommal ismerkedjünk meg a legnagyobbal, a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal.


Forrás: explorerworld.hu

Ő a legkiterjedtebb mind közül, főként azóta, hogy 1997-ben úgy döntött a természetvédelmi hatóság érintett szekciója, hogy összevonják az Ipoly kapcsolódó szakaszát és környezetét a pilisi, illetve a börzsönyi tájvédelmi körzettel.
Nem csupán Fejér-megyét, Komárom-Esztergom-megyét, és Pest-megyét köti össze tájvédelmi tekintetben, de Budapest természetvédelmi értékeiért is felel. Igencsak kiterjedt tehát, ennek megfelelően rengetegféle védett és veszélyeztetett állat- és növényfaj él egyes területein.
A havasalji rózsának és a piros madársisaknak például kizárólagos élőhelye a Duna-Ipoly Nemzeti Park, de sárga hasú unkát, vagy foltos szalamandrát sem igen találni másutt Közép-Európa környező vidékein.

A leggyönyörűbb túraútvonalakat találjuk errefelé, leginkább a Pilis és a Visegrádi-hegység szakaszain, hol a vulkáni tevékenység hatására kialakult tájképpel, hol az erózió alkotta szépségekkel. Alig akad természetbarát hazánkban, aki ne járt volna még a Rám-szakadékban Dömösön, azonban vannak még hasonlóan gyönyörű mélyszurdokvölgyek a parkban, ilyenek például a Holdvilág-árok, vagy a Salabasina-árok is.


Forrás: dinpi.hu

A nemzeti parkhoz 200-nál is több barlang tartozik, melyek leginkább védett, ellenben a látogatóktól sem egészen elzárt szakaszai a Budai-hegységben találhatóak. Ilyen például a Pál-völgyi-barlang, mely 1927 óta élvez védettséget, s több denevérfajnak is otthonául szolgál.

Számtalan reprezentatív botanikus kert és arborétum került kialakításar az utóbbi másfél évszázadban a ma már a parkhoz tartozó területeken, így lényegében Budapesttől Székesfehérvárig több tucat olyan helyszínnel lehet találkozni, melyek célja, esszenciálisan bemutatni mindazt, amit a Duna-Ipoly Nemzeti Park rejt természetes formájában teljes területén.

Csak egyszer kell elindulni egy komolyabb felfedezőkörútra, s az embert pillanatok alatt beszippantja és magával ragadja a természet csodája. Talán még azokat is, akik alig bírnak elszakadni a számítógéptől.

 

(Címlap: Forrás: utazom.com)

civilhetes.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr27561778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása