HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

A centrális erőtér gyakorlati politikai megfogalmazását először 2004 májusában hallottam, a Fidesz egyik akkor még meghatározó személyének szájából.

Untitled-2.jpg

Állíthatnám azt is, hogy értettem miről szól, de nem lenne igaz, valójában csak arra gondoltam, hogy a mi oldalunkon még futó, valójában már kifulladt Giddensi gondolat helyére mit lehetne beemelni és ezért az eszmefuttatást hagytam a fülem mellett elmenni. Azonban az egész nem ment el nyomtalanul mellettem, mert az egyre sokasodó belpolitikai eseményeket követve kezdtem rájönni, hogy itt valóban épül a centrális erőtér, a politikai elmélet és gyakorlat minden frontján. A Professzorok Battyhány Körétől a Magyar Nemzeten át a Hírtv műsoraiig mind kísértetiesen egybe estek a politikusok gyakorlati megmozdulásaival.

Az egész Fidesz politika elkezdett érthetővé válni, az egyes mozdulatok pedig mozgássá összeállni.

Miközben a baloldal a progresszió fontosságát hangsúlyozta, a Fidesz egységes nemzetről, közös felelősségről, beszélt. Érthetőségük és a baloldal teljes hatalomképtelensége berepítette őket a kétharmad megszerzésébe. A hatalom megszerzésének éjszakáján meglepték az országot azzal, hogy nem csak győzött a centrális erőtér, hanem a fülkeforradalom megadta azt a lehetőséget, hogy az országban új rend jöjjön létre. Négy év kormányzás nem szolgált mást, csak azt, hogy ezt az ideológiával ki nem töltött, de hatalmi szempontból létező centrális erőteret az ország kizárólagos politikai fogalmává és a létezés egyetlen gyakorlati formájaként sulykolják az állampolgárok fejébe. Miközben a baloldal és a meghatározhatatlan ideológiai töltésű formációk, identifikációs és üzleti háborút folytattak egymással, ami által majdnem sikerült a demokratikus ellenzéket belelökni a virtuális létezés állapotába. A felelősök és hibák felsorolása nem ennek az írásnak a tárgya. A demokratikus ellenzék, a rezsicsökkentés és a centrális erőtér kiüresítő rendszere megismételte 2010-t és újra 2/3 lett a vége. Az áprilisi választások után gyakorlatilag végig gurult a Fidesz henger az országon és várhatóan ez fog történni a mai napon is!

Mit lehet tenni egy ilyen helyzetben? Minden vereség egyben egy lehetőség a változásra, változtatásra! Az országban van négy év az építkezésre az önkormányzatok vonatkozásában öt.

Az első, amit el kell dönteni, hogy a baloldal kivel megy tovább 2018-ig, a variációk száma nagy, számomra egyetlen létezik, az, hogy egyedül, kizárólag egyedül.Milyen úton menjünk, erősítsük a baloldaliságot, mivel ezt eszköz nélkül tudjuk csak tenni, ez puszta retorikai kérdés, ha ez sikeres, akkor mozgalmivá válik, erre az útra nem sok esélyt látok, mivel nem érzékelem sem az igényt sem a gyakorlat által igényelt mondanivalót. A régi szavak tartalmilag kiürültek, ezzel nem azt állítom, hogy nem lenne szükség rájuk, hanem azt, hogy például a szolidaritás a mai magyar viszonyok között nem hívószó és a közbeszédbe és közgondolkodásba való visszaültetése hihetetlen idő- és eszközigényes. A szó fogalmi kiürülése egybeesik a munkás szó tartalmi kiürülésével is. Ezt is újra kellene definiálni, ezzel szintén nem azt állítom, hogy a marxi megközelítés használhatatlan, hanem azt, hogy más lett a munkás gyakorlati tartalma, példaként említhetném a „pláza cica”-CNC esztergályos estét, miközben mindegyik munkás, véleményem szerint a „pláza cica” valódi proletár, a köztük lévő szolidaritás és közös érdekfelismerés egyenlő a nullával. Amennyiben a baloldaliságot a szolidaritás irányába építenénk, azonnal szemben találnánk magunkat a „cigány problémával”, ami a mai magyar társadalom viszonyait figyelembe véve nem más, mint egy igazi axióma! Hangsúlyozom, nem lemondásról, hanem pragmatizmusról van szó!

A centrális erőtér nem teremt, hanem kiüresít, céltalanná, dezorientálttá tesz, ebben a gyakorlatban, amit a Fidesz ma csinál ezzel együtt nincs más, mint ehhez képest viszonyt kifejezni. A viszony kifejezése egyben azt is jelenti, hogy ha pozitív, akkor beléphetsz az erőforrás elosztás valamelyik szintjére, ha nem, akkor kizárod magad, ez akár előfordulhat közmunka szintjén is, nem szükséges nagy magaslatokra gondolni. A centrális erőtér-képzés, hatalom technikai szempontból kitűnően sikerült, ma béna, védekezésre képtelen a társadalom, a civil világ rémült és tehetetlen, a vállalkozók tömegei rosszabb helyzetben vannak, mint a Kádár korszak legsötétebb éveiben. Mindent kontrollálnak, a felsorolhatatlan számú szolgálatokon át a NAV, a bankok, pályázatok digitális adatbázisainak felhasználásán keresztül, ez akkor is így van, ha törvényi felhatalmazás alapján jutnak az információkhoz.

Mi lehet a megoldás? Szerintem az elfogadás, a centrális erőtér elfogadása, megismerése, majd kíméletlen megsemmisítése. A centrális erőtér nem szolgál mást, mint egy szűk hatalmi elit gazdagodását és kontrol nélküli hatalmát. Nem az ördögről beszélünk, hanem a lét egy bizonyos formájáról, ami nem szabad, hogy a létezésünk kizárólagos formájává váljon. A centrális erőtér megváltoztatásához, nem pénzre van szükség, hanem felismerésre, tudásra, programra és annak elterjesztésére.

Ide olyan tudás kell, amelyik érti és érzi a hálózatos társadalom lényegét, aki képes beletenni a munkáját, aki valódi baloldali és nem csak ezen az oldalon ragadt, aki képes megérteni azt, hogy régen volt a magyar társadalomban ennyi nincstelen, zsellér, vidéki (már nem agrár) proletár, ennyi céljától megfosztott, sok tekintetben megalázott állampolgár.

A kiszorultak között vannak azok a vállalkozók, gyár vagy szolgáltató szervezeti tulajdonosok is, akiket nem piaci eszközökkel, ellehetetlenítettek, vagy marginalizáltak, vagy csak egyszerűen a hatalom eszközeivel megkeserítették az életüket. Őket a baloldal egyedül és cserbenhagyta, azokkal kötött szövetsége miatt, akik részt vettek, az infrastruktúra építésben, finoman kifejezve, valamint multik érdekei miatt. A haszonleső, politikusokkal szövetséget kötő, egyének és szervezetek, a pénzükkel együtt, mind eltűntek a baloldal hatalmának megszűnésével, hátrahagyva azokat a politikusokat, akik ezt a politikai kalandorságot, 2002 és 2010 között elkövették, ezen szereplők jelentős része ma is jogot próbálnak formálni arra, hogy a politika alakítói, sőt kivitelezői legyenek.

Nem generációs megújulás kell, hanem generációs megtisztulás, ez hiányzik, a tudással, az alázattal együtt.

 

Név és cím a szerkesztőségben

 

http://civilhetes.net/velemeny/centralis-eroter-orban-vilaga-a-baloldal-ertetlensege

Címkék: vélemény választás jobb oldal baloldal vélemény politika

20 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr866784919

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hattyúdal 2014.10.13. 10:59:30

A rendszerváltozás masszív hazugságait rejtő lomblevél mára esett le teljesen. A demokrácia első 20 éve arról szólt: a baloldal és a jobboldal versengett ki a nyugat jobb tanítványa, ki a szakértőbb, ki képes hűebben teljesíteni a nyugat parancsait. A...

Trackback: KDNP-s választási csalók Gödöllőn 2014.10.13. 10:34:23

  Civileknek álcázták magukat, elbújtak a nyájban, nyertek, de a nyerést megóvom a következőképpen.     -- Eredeti üzenet -- Feladó: Iván Gábor <vilagnezet@index.hu> Címzett: pmh@godollo.hu, Varga.Zsuzsanna@godollo.hu, visz@nvi.hu, pa...

Trackback: Gödöllőn átverik a választókat 2014.10.13. 10:34:05

  A Gödöllői Lokálpatrióta Klub pártoktól független civil alakulatnak kíván látszani, bár bevallom semmilyen alapító okiratot, vagy ehhez hasonló nyilatkozatot nem tudtam fellelni a neten róluk, hogy vélekedésemet megerősíthessem, vagy cáfolhassam. Gé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A ballibák elgágogták hattyúdalukat. Ez már önmagában jó hír.
Amit tegnap este az az Mszp-s csóka mondott, hogy nem közösködnek senkivel a jövőben, kizárólag az mszp-re koncentrálnak, egy baloldali, nemzeti érzelmű néppártot akarnak, az nagyon jól hangzik.El kell szakadniuk a liberálisoktól, józan, higgadt politikát folytatni, az összes régi arcot a kukába dobni.
Sztem.
@Sexual Harassment Panda: erre fel ma reggel már lendvai ildikó nyilatkozott a tv2nek...
@doggfather: Igen, ezt én sem értem.Mennyi pofon kell még, hogy észbekapjanak?De komolyan.Amit az a Tóbiás (remélem ő az) mondott, az nagon jól hangzik.
Sajnos a ballib csontvázak nagyon kapaszkodnak a székükbe.Így nem fog menni, de ha sikerülne az amit tegnap hallottunk, az bíztató.
@Sexual Harassment Panda: az 1-1 fiatal politikusukat (kunhalmi pl) meg ők használják el, de olyan tempóban, mintha 2 végén égetnék. :S
No. Akkor most, hogy vegre az osszes mocskos jelenlegi baloldali part szepen le lett irva, a Jobbik meg meg nem tenyezo, mi lenne, ha a Fideszes polgartarsak elkezdenenek lenyegeben a dolgokkal foglalkozni?
Bar szerintem ez hiu remeny, hiszen kell egy ellenseg, igaz? A sajat part nem lehet az, azt kritizalni sem lehet, tehat marad a meddo Gyurcsanyozas. Bar oszinten, aki ezekutan is kepes Gyurcsanyozni, annak valami komoly betegsege van.
@Sexual Harassment Panda:

"egy baloldali, nemzeti érzelmű néppártot akarnak,"

Örülök hogy végre felfogták. Kicsit ugyan megkésve. Ha még azt is megértenék, hogy a vallásosságot sem kellene üldözniük... jókora szeletet szerezhetnének vissza a tortájukból. persze csak idővel. Azokat az embereket jelenleg betolták a Fidesz táborába, mert nekik "mucsaiak és babonásak" voltak. A hübrisz nagy politikai bűn.
@doggfather: mit mondott Ildikó néni?
@Szúnyog: nem tudom, csak kapcsolgattam reggeli közben, megláttam és gyorsan váltottam, hogy elkerüljem a reggeli rosszullétet.
Nincs egyetlen épkézláb emberük. De ötletük se, hogyan is kéne továbblépni. Nem a választók érdeklik őket, presztízskérdés számukra a látszólagos hatalomban maradás.
Szerintem pedig a rezsicsökkentés és a bankok elleni fellépés miatt soha nem voltak ennyien, akik azt érezték, hogy a politikán (a centrális erőtéren, ha így jobban tetszik) keresztül legyőzhetnek ilyen monstrumokat is. Ezek a "proletárok" nem megalázottnak, hanem győztesnek érzik magukat. És nem felejtik, hogy a "baloldal" kik mellé állt ezekben a küzdelmekben. Ahelyett, hogy a baloldal visszahódította volna szavazóit a Jobbiktól (ez lenne a siker egyik feltétele), inkább a Jobbik hódított el még többet tőlük.
@Blogger Géza: Nos, ez egy nagyon-nagyon ritka pillanat, amikor egyetértek a gondolataiddal. De csak abban, hogy mi miatt választják a fideszt.

Az viszont nagyon szomorú, hogy ezért választják. Az pedig egyenesen vérfagyasztó, hogy épp most élik fel a saját, és gyerekeik jövőjét. És ezt győztesként élik meg.
@Szelid sunmalac: neked van egy gyógyithatatlan betegséged, a fidesz miatti frusztrációd! De mivel ez kezelhetetlen. Most 2018-ig törhet a nyavalya miatta. sorry...
@bölcsbagoly: Mar ne is haragudj, de ha valakinek kettonk kozul betegsege van, az te vagy :) Te kis hazug seggnyalo. Kiheverted mar, hogy az egesz net rajtad rohogott? Meselj nekem arrol milyen volt, mikor megprobaltad megakadalyozni, hogy felpakoljak a zisodkat a vagonokba! Vagy meginkabb a Mohacsi csata reszletei erdekelnenek.
Ma délben az ütközőben a fidesz megint összecsődítette a "bal" oldalt köpködő, közpénzből fizetett "szak" értőit. Mindegy. ezt már megszoktam.

Ami érdekes, hogy az egyik azt találta mondani, hogy a zembereknek nem kell a "bal" oldal. Ebben tökéletesen igaza van, DE! A zemberek 45%-a ment el szavazni. Ezeknek kábé a fele szavazott a fideszre, vagy még annyi se. Szóval körülbelül a zemberek 22%-ának kell a fidesz, a többieknek meg nem.
Tudom, hogy a hivatásos fidesztrollok mindent meg tudnak bubogni, de ez a nagy helyzet. A fidesz támogatottsága ennyi. Ha meggebednek se tudnának többet összeszedni a viselt dolgaik miatt. Ezen kéne csámcsogni az ütközőben és nem folyamatosan azon, hogy a nemlétező baloldalt köpködik. Mert az őszintén ki a faszt érdekel a 20% fideszhívőn kívül?

Ja, akkor ha már túl vagyunk megint egy választáson, a szíjjártónak mikor lesz a vagyonosodási vizsgálata? Meg a mr. 20%-nak? Egyelőre ennyivel is megelégednék, aztán jöhetnek a többiek is...
@bölcsbagoly: és hasonló érzületűek!

A Fidesz nem frusztráció. A Fidesz a mély-magyar hátasló túlsó oldala. A Fidesz a Hold túlsó, eddig sosem látott, sokszor számunkra még mindig sötét oldala.

Leng az inga, s a liberális-baloldali korábbi bűnözők nemzetietlen vétkeit nemzeti színű bűnökkel, méghozzá a legsötétebb (v.ö.: nemzetáruló) bűnlajstrommal próbálják 'ellensúlyozni'?!

Nagyon meg fogjuk még fizetni ennek az árát! Az oktatás lezüllesztése, a gazdaság lecsupaszítása új-szocialista/új-bolsevik módszerekkel, a demokrácia kiüresítése, az erkölcs kereszténydemokrata megcsúfolása (meggyalázása), stb.: jövőnk aláaknázása, az erőforrások elherdálása (a hihetetlen mértékű korrupción, szétlopáson túl).

Én nagyon féltem az unokáimat a most és így ránk váró magyar közeljövőtől. Egyik gyermekem már rég külföldön él, ott szül nekem unokát. A legkisebb középiskolás még, ismeretlen számára a jövő. A legidősebb diplomával gyes után nem tud visszatérni a munkaerő-piacra, mert még kis gyermekei vannak. És később, már negyven éves kora felé, mire számíthat?!

A környezetemben élő fiataloknak nincs igazi MAGYAR jövőképük. A Fidesz számukra már inkább szitokszó.

Kedves bölcsbagoly és társaid! A bagolyhuhogás csak az egerek és patkányok számára riasztó, de az erdőlakók másra figyelnek: merről fúj a szél! És mifelénk, a Kárpát-medencében az északnyugati a jellemző...
@nicktolvajmentesítő_kovi1970:
Ami érdekes, hogy az egyik azt találta mondani, hogy a zembereknek nem kell a "bal" oldal. Ebben tökéletesen igaza van! A zemberek 45%-a ment el szavazni. Ezeknek kábé a nyolcada szavazott a ballibsikre, vagy még annyi se. Szóval körülbelül a zemberek 7%-ának kellenek a turbódemokraták, a többieknek meg nem.
Tudom, hogy a hivatásos rettegők mindent meg tudnak bubogni, de ez a nagy helyzet. A ballib támogatottsága ennyi. Ha meggebednek se tudnának többet összeszedni a viselt dolgaik miatt. Ezen kéne csámcsogni az atv-ben és nem folyamatosan azon, hogy a nemlétező diktatúrát köpködik. Mert az őszintén ki a faszt érdekel a 7% az orbánfóbiásokon kívül?
@mobilus: te csak maradj a híg magyarjaidnál...s a hashajtódat ne hánytatóként vedd be!
@nicktolvajmentesítő_kovi1970: figyelj vérproli! Gyurcsány Fecó maga is megmondta, hogy tudomásul kell, az akar részt venni a döntésben, aki elmegy.
süti beállítások módosítása