HTML

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Friss topikok

A Kaposváron történt brutális gyilkosság a trafiktörvény egy újabb értelmetlen, és mint a tapasztalatok mutatják, rendkívül veszélyes pontjára hívta fel a figyelmet. Kétséges azonban, hogy ettől változik-e bármi is.

A trafikok körül nagyon nehéz olyan momentumot találni, ami ne lenne égbekiáltóan botrányos – kezdve azzal, hogy a komplett dohánykereskedelmet sikerült a Fidesznek átjátszania urambátyámok kezébe, zéró szakmaiságot vagy tanúsítva az egész folyamat során. Vannak azonban ezen kívül előre nem látott vonzatai is a nagy ívű reformnak.

Azt már fel sem veszi az ember, hogy a tapasztalatlan külföldiek a 18-as karikás, elsötétített kis üzleteket talán egy rendkívül sikeres, franchise-rendszerű peepshow-hálózatnak hiszik – lassan hozzászoktunk, hogy így legalább a magyar ember pillanatok alatt megtalálja a dohányboltot. Igaz, korábban nem jelentett gondot a keresés sem, hiszen mindenhol vásárolhatott cigarettát, de ez mellékes kérdés.

Én nem látom őket, ők sem látnak engem

Gondoljunk azonban bele: egy dohánybolt, ahogyan arra Szita Károly, Kaposvár polgármestere is felhívta a figyelmet, jellemzően egyszemélyes üzlet. Néhány négyzetméter, egy pult, rengeteg áru és egy kassza. Az utcán egy-egy szál cigiért is késelnek meg embereket alkalomadtán, és azt sem mondhatjuk, hogy Magyarországtól idegen volna a bolti rablás koncepciója.

Adott tehát egy bolt, amelyben egyetlen ember dolgozik, kiszolgáltatott körülmények között, rengeteg azonnal elvihető értékkel – és mindezt elsötétítve, hogy még véletlenül se lássa senki, ha baj van. Nem csak a rablást vagy a gyilkosságot akadályozhatná meg alkalomadtán, ha valaki belátna az utcáról, de mondjuk egy szívinfarktus esetén is hasznos volna.

Kit védünk mitől?

És mi értelme az egésznek? Hogy a kiskorúak ne láthassák a cigarettavásárlás folyamatát. Nehéz nem azt feltételezni, hogy ez nem valamelyik KDNP-s gondolkodó agyából pattant ki. Ha a gyerek nem látja, ahogy cigit vesznek az emberek nem is próbálja ki. Hogy az iskolától hazáig tizenheten jönnek szembe dohányozva, az pedig mellékes, hiszen nem látta, ahogy megvették a dohányt (vö. ha a gyereknek melegeket mutogatunk, meleg lesz).

Ugyanakkor örülhetünk, hiszen Lázár János azonnal jelezte, ha bebizonyosodik, hogy az elsötétítésnek köze van ahhoz, hogy esetleg bátrabban rabolnak-gyilkolnak a dohányboltokban a bűnözők, azonnal benyújt egy módosító indítványt. Az öröm persze nagyobb lenne, ha egyáltalán nem kellene ezt a józanészi értelemben vett vonatkatasztrófát toldozgatni.

 

(Címlap forrása: kaposvarmost.hu)

civilhetes.net

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://civilhetes.blog.hu/api/trackback/id/tr827395770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása